GÖZ KAPAĞI ESTETİK İŞLEMİ (BLEFAROPLASTİ) BİLGİLENDİRME
Blefaroplasti adı ile de anılan göz kapağı estetik cerrahisinde yağ ,cilt ve kasa müdahale edilir. Göz kapaklarının ve etrafındaki dokuların görünümünü gençleştirmek , daha dinlenmiş hale getirmek hedefi ile yapılan cerrahi bir girişimdir.
Bu işlem ile:
Blefaroplasti, gözün dış yanında oluşan kaz ayağını uzaklaştırma, gözaltındaki siyah halkayı yok etmede, sarkık kaşı kaldırmada ve düşük göz kapağını(pitoz) düzeltmede yeterli bir girişim değildir. Ancak bu problemlere yönelik girişimler blefaroplasti esnasında yapılabilir.
Blefaroplasti cerrahisi, her hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir. Sadece alt ve üst göz kapağı veya her iki bölgeyi içeren şekilde yapılabilir veya göz, alın, kaş, burunun diğer cerrahi işlemleri ile beraber düşünülebilir.
Göz kapağı cerrahisi yaşlanma sürecini durdurmaz. Buna rağmen göz kapağı bölgesinde gevşemiş, sarkmış görünümü azaltır. Dinlenmiş bir görünüm kazandırabilir. Ciddi bir göz hastalığı, sigara içmeyen, hayatını tehtid edebilecek kronik bir hastalığı olmayan sağlıklı kişiler bu işlem için uygun kişilerdir.
Bu operasyon ile görüntünüz herkesin kabul edeceği biçimde daha olumlu bir hale dönüşebilir. Kendinize olan güveniniz artabilir. Fakat ideal diyebileceğimiz bir şekil değişikliğinin olması ya da diğer kişilerin sizi daha farklı benimsemesi gibi beklentiler gerçekleşmeyebilir. Bu açıdan kendini oldukça iyi tanıyan, ne istediğini iyi bilen ve bu istek ve beklentilerini doktoru ile açıkça konuşan bir kişide operasyon sonuçlarının daha realist olarak algılanması olasıdır. Bu operasyonla mükemmeli elde etmek değil olumlu ve gerçekçi bir beklentiyi arzulamak gerekir.
ALTERNATİF VE TAMAMLAYICI TEDAVİLER
Tedavinin alternatif çeşitleri, göz kapaklarında cilt gevşekliği ve yağ depolanmasını azaltma, kaş, alın, kaldırma gibi cerrahi işlemlerle birlikte yapılabilir. Göz kapağı ve göz küresi arasında yeterli gevşeklik olmaması (ektropion) veya üst göz kapağı düşüklüğü (pitoz ) gibi göz kapağı fonksiyonlarını etkileyen hastalıklara sahipseniz göz kapağı cerrahisinin diğer çeşitleri gerekebilir. Hafif cilt kırışıklarına kimyasal cilt aşındırması veya diğer tedaviler yarar sağlayabilir. Risk ve olası komplikasyonlar tedavinin alternatif çeşitleri ile ilişkilidir.
BLEFAROPLASTİ İŞLEMİ
Göz kapaklarına uygulanacak lokal anestezi yanında konfor artırıcı olarak başka ilaçlarda verilebilir. Bu işlem damardan verilen ilaçlarla sağlanan yarı uyku halinde ya da genel gaz anestezisi ile yapılabilmektedir.
Üst göz kapğında kesi yeri kapağın göz açıkken en az görünen bölgesinde yapılır. Alt göz kapağında ise kirpiklerin hemen altından(1 mm), bazı kişilerde ise alt göz kapağının içinden kesi yapılır. Bu hastanın tercihine bağlı değil yapılacak işlemin gereksiminine göre kararlaştırılan bir durumdur. Bu kesiler ile her hastanın ihtiyacına göre planlanan işlemler uygulanır. Bir kısım hastada sadece deri düzeltilirken, diğerlerinde yalnız yağ toplanması düzeltilir. Bir kısım hastada ise hem deri ve yağ fazlalığı yanında adele ve bağ gevşekliği de düzeltilebilir. Görüldüğü gibi her kişiye uygulanan işlem farklıdır ve iyi bir planlama gerektirir. Bunun yanı sıra hastanın ihtiyacına göre ve onayı alınarak göz etrafının genel görünümünü iyileştirmeye yönelik, kaş kaldırma, lazer ile deri yüzeyinin düzeltilmesi, koyu renklenmenin azaltılması, kaş arası derin kırışıklıkların giderilmesine yönelik diğer işlemler de uygulanabilir.
OPERASYON SONRASI
Gözleriniz damla ve pomadlar ile korunduktan sonra hafif bir pansumanla kapatılacak. Bir gün kadar buz uygulaması ve ağrı kesici kullanmak konforunuzu artırabilir ve kapaklarda şişkinliğin olmasını engeller. Buna rağmen şişkinliğin azalan ölçülerde bir ay kadar devam ettiğini göreceksiniz. Bu sürede göz damlaları ve pomadların kullanılması ve güneş ışığından kaçınılması yerinde olur.
NORMALE DÖNÜŞ
Genellikle bir iki gün içinde günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz. Bir hafta on gün içerisinde işinize başlayabilirsiniz. Kapaklardaki geçici renk değişikliklerini bu sürede makyaj ile kapamak mümkün olabilir. Bir ay kadar kan basıncını aşırı artırabilecek fiziksel aktivitelerden kaçınmak yerinde olacaktır Göz kapağı işleminin sonuçları günler ve haftalar içinde kendini gösterecektir. Renk değişiklikleri ve şişkinliğin inmesi için geçen sürede sabırlı olmak ve size takip konusunda söylenilenlere uymanız önemlidir.
BLEFAROPLASTİ CERRAHİSİNDE RİSKLER
Her cerrahi işlem bir miktar risk içerir. Blefaroplasti işleminin risklerinin anlaşılması önemlidir. Kişinin cerrahi yolu seçmesi, risklerle, potansiyel kazancın karşılaştırılması temeline dayanır. Her ne kadar, hastaların çoğu, aşağıda bahsedeceğimiz komplikasyonları nadir olarak yaşasalar da, bunların her birinin plastik cerrahınızla görüşülmesi; risklerin, potansiyel komplikasyonların ve blefaroplasti ameliyatının sonuçlarının tam olarak anlaşılması açısından önemlidir.
Kanama: Seyrek olmakla birlikte, operasyon sırasında ya da sonrasında kanama problemi ile karşılaşılır. Operasyon sonrasında kanama olursa, acil drenaj(boşaltma) tedavisi gerekebilir. Kanama riskini artırmaları nedeni ile operasyonun on gün öncesinden, aspirin ve benzeri ilaçların kullanımı durdurulmalıdır. Tıbbi kontrol altında olmayan hipertansiyon da operasyon sırasında ya da sonrasında kanamaya neden olabilir. Göz kapakları altına kanama, iyileşmeyi geciktirebilir ve kötü iz (skar) kalmasına neden olabilir.
Enfeksiyon: Bu ameliyat sonrasında enfeksiyon genellikle beklenmez. Nadiren de olsa, enfeksiyon gelişecek olursa, ek antibiotik tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir.
Körlük: Blefaroplasti sonrasında körlük, son derece az bir ihtimaldir. Cerrahi sırasında veya cerrahi sonrasında göz içine kanama buna neden olabilir.
Kötü iz (skar) kalması: Her ne kadar cerrahi müdahale sonrasında iyi bir yara iyileşmesi beklenirse de, göz kapakları ve daha derin dokularda anormal skar oluşabilir. Bu skarlar, çevre deriden farklı renkte olup, hoş görünmeyebilirler. Göz kapağında görülebilir izlerin veya dikişten dolayı ufak cilt kistleri oluşumu mümkündür. Ek tedavi gerekebilir.
Daha derin yapılarda hasar: Ameliyat sonrasında damarlar, göz kasları ve sinirler gibi daha derin dokular da hasar görebilir. Bunun görülme potansiyeli blefaroplasti ameliyatının tipine göre değişebilir. Bu hasarlar geçici ya da kalıcı olabilir.
Kuru göz problemi: Gözyaşı üretiminin azalmasına neden olan kalıcı bozukluk, blefaroplasti cerrahisi sonrasında görülebilir. Bunun görülmesi nadirdir ve önceden kestirilemez. Normalde kuru göz problemi olan hastalar blefaroplasti cerrahisi düşündüklerinde özellikle uyarılmalıdırlar.
Ektropion: Alt göz kapağının, alt göz küresinden uzak yerleşimi nadir bir komplikasyondur. Bu durumu düzeltmek için ayrı bir ameliyat gerekebilir.
Korneanın açıkta kalma problemi: Bazı hastalarda ameliyat sonrasında göz kapağının kapanmasında zorluk olabilir ve bu kuruluğa bağlı olarak kornea problemlerine neden olabilir.
Asimetri: Normal insan yüzü asimetriktir. Bleforoplasti ameliyatının sonucunda, iki taraf arasında doğal farklılıklar olabilir.
Cerrahi anestezi: Hem lokal hem de genel anestezi risk taşır. Her tip cerrahi anestezi veya sedasyonun komplikasyon, hasar ve nadir olarak ölüm riski vardır.
Kronik ağrı: Blefaroplasti sonrasında kronik ağrı çok nadir bir komplikasyondur.
Deri düzensizlikleri / Deri kanseri: Blefaroplasti gevşek cildi ve göz kapağının derin yapılarını gerginleştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Deride düzensizlikler ve deri kanseri blefaroplastiden bağımsız olarak gelişebilir.
Tatmin etmeyen sonuçlar: Göz kapağı ameliyatının iyi sonuç vermeme ihtimali vardır. Bu, kabul edilemeyecek görünür deformiteler, fonksiyon kaybı, yara bozulması (çatlama, yarılma) ve duyu kaybı gibi riskleri taşır. Ameliyatın sonucu sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Nadiren sonuçların daha iyi olması için ek ameliyat gerekebilir. Üst göz kapağı problemlerine neden olabilecek kaş sarkıklığı, kaş kaldırma ameliyatı gibi ek bir operasyonla giderilebilir.
Alerjik reaksiyonlar: Seyrek olarak, kullanılan flastere, dikiş materyallerine veya topikal preparatlara lokal alerji geliştiği rapor edilmiş vakalar çok seyrek olarak vardır. Daha ciddi olan sistemik reaksiyonlar ameliyat sırasında ya da sonra kullanılan ilaçlarla gelişebilir. Alerjik reaksiyonlar ek tedavi gerektirebilir.
Kirpik kaybı: Ameliyat sırasında derinin yukarı çekildiği bölgede alt göz kapağı kirpiklerinin kaybı olabilir. Bunun olup olmayacağı önceden bilinemez. Bu kayıp geçici veya kalıcı olabilir.
İyileşmeni gecikmesi: Yaranın ayrılması veya iyileşmenin gecikmesi mümkündür.
Uzun Süreli Etkiler: Yaşlılık, güneşte kalma ve diğer bazı şartların sonucu olarak göz kapağının görüntüsünde değişikler olabilir. Blefaroplasti ameliyatı yaşlanmayı durdurmaz, ya da göz kapağı bölgesinin gerginliğini sürekli olarak sağlamaz. Blefaroplasti ameliyatının sonuçlarını koruyabilmek için gelecekte yeni ameliyatlar ve tedaviler gerekebilir.
EK CERRAHİ GİRİŞİM GEREKSİNİMİ
Yukarıda belirtilen risk ve komplikasyonlar yanında blefaroplasti işleminin sonuçlarını etkileyebilen başka nedenler de olabilmektedir. Tıp veya cerrahi işlemler mühendislik bilimleri kadar kesinlik içermezler. Bu yüzden operasyon sonunda iyi bir sonuç almak hedef olmakla birlikte bu hedef, bilinen bilgilerin ışığında sadece akılcı bir niyet ifade etmektedir ve bir garanti olarak algılanamaz. Nadir olmakla birlikte iyi sonuç almak için ek cerrahi girişim gerekebilir. Ek cerrahi için hekim ücreti dışındaki harcamalar hastanın sorumluluğundadır.